Suomesta kantautui kauheita uutisia suureen maailmaan. Mutta kuitenkaan en ollut niin kovin yllättynyt. Suomalaiset nuoret ovat nykyisin jotenkin hirvittävän aktiivisia omaksumaan ja jopa luomaan uusia ilmiöitä internettiin, ja jotenkin mielestäni oli odotettavaa, että tällaisetkin "ilmiöt" rantautuvat sinne enemmin tai myöhemmin. Jotenkin koen tämän tapahtuman internetin ilmiönä, joka realisoitui todelliseen maailmaan karmealla tavalla, sillä internetillä ja virtuaaliyhteisöillähän oli tapahtumassa suuri merkitys. En sano suuri vaikutus; en halua sanoa, että internet, virtuaaliverkostot tai edes väkivaltapelit olisivat ajaneet tähän hirmutekoon.

Jotenkin tämä suomalaisten nuorten virtuaalinen aktiivisuus oli jännästi havaittavissa ei vain siinä miten itse hirmutyön tekijä käytti internettiä, vaan myös siinä miten muut nuoret reagoivat asiaan. Tämä Helsingin Sanomien artikkeli oli todella hieno kuvaus siitä, miten nykynuoret elävät luonnollisesti virtuaalisessa maailmassa ja yhteisöissä. Ehkä nämä sosiaaliset yhteisöt, kuten YouTube ja Irc-galleria, tuovat myös asian jotenkin maanlaajuisesti lähemmäksi jokaista nuorta, joka kuuluu näihin yhteisöihin: "Minä kuulun samaan yhteisöön tämän tekijän kanssa", tai "Minä kuulun samaan yhteisöön tämän surmansasaaneen kanssa". Kuolleet tai tekijä eivät olleet ketätahansa ihmisiä, jotka asuivat ehkä satojen kilometrien päässä, joita ei ehkä koskaan ollut tavannut. He olivatkin samojen yhteisöjen jäseniä, joiden kasvot on voinut nähdä joskus galleriassa, heidän kanssaan on voitu käydä keskustelja, nähty videoita, kuultu musiikkia.

Paljon voimia toivon kaikille uhrien omaisille ja läheisille, sekä niille tuhansille nuorille, jotka kokevat surun ja järkytyksen todellisesti, vaikka sitten virtuaaliyhteisöjen kautta.